4K wordt de nieuwe 1080p over 10 jaar

We weten allemaal dat 4K er echt heel goed uitziet, toch weet niet iedereen wat 4K is, of waarom het belangrijk is voor videomakers en kijkers. Lees verder over onze ins en outs over alles wat met videoresolutie te maken heeft.

4K, gedefinieerd

4K staat voor alle horizontale video’s met een resolutie van ongeveer 4000 pixels. Er zijn twee 4K-standaarden die je vaak tegenkomt: DCI en UHD.

DCI 4K (4096 x 2048 pixels) is de resolutiestandaard voor professionele video. Terwijl bioscoop- en productiehuizen DCI gebruiken, is de meeste televisie UHD (3840 x 2160 pixels), een standaard voor consumentenweergave voor televisie en computermonitors. 

Is het beter dan 1080p?

Ja! 1080p is nog steeds geweldig voor het posten van sociale media, het is niet langer de standaard voor online videoresolutie. Maar hoewel 1080p-inhoud ooit als hi-def werd beschouwd, is het tegenwoordig echt beter geschikt voor het plaatsen van berichten op sociale media. 4K wordt beschouwd als ultra high-def (UHD) omdat het vier keer meer het aantal pixels bevat dan 1080p, een hogere bitdiepte, hogere framesnelheid en een breder, helderder kleurengamma overbrengt. Simpel gezegd: 4K levert een heldere en mooie kijkervaring op een breed scala aan platforms.

Welke invloed heeft dit op mijn video’s? En mijn publiek?

Als je in 4K filmt en je video’s uploadt, kun je je publiek een 4K-afspeeloptie bieden. Dat betekent dat je kijkers video’s in 4K kunnen bekijken, mits ze de vereiste bandbreedte en schermresolutie hebben.

Mensen die online video’s bekijken, willen een kijkervaring zo dicht mogelijk bij het zilveren scherm. 4K-video’s komen nu op het grote scherm, dus het is de kwaliteit die uw publiek van de meeste filmmakers mag verwachten. Hoe scherper het beeld, hoe professioneler en geproduceerd een video aanvoelt – ervan uitgaande dat de oorspronkelijke kwaliteit van de film niet wordt aangetast.

Conclusie

4K is fantastisch in de video industrie en inmiddels zie ik de behoefte naar 6K groeien onder videomakers. Gelukkig is een groot gedeelte van de consumenten ook eerder geneigd om een 4K TV te kopen, dan 4 jaar geleden. Tegenwoordig zijn er in de hogere segmenten van telefoons een goed beeldscherm van 2K resolutie te verkrijgen. Dus veel mensen kunnen het al aan en in de komende 10 jaar zal dit alleen maar stijgen. Kortom als je 2K of 4K video kan maken of laten maken, maak ze dan ook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

×